Interview met Cintha Boersma in de Volleybalkrant
Hulp bij sporten (en studeren) in het buitenland
21 Apr 2016 – door Sanne Westerterp (Bron: www.volleybalkrant.nl)
Boersma vertrok op haar 21ste naar Italië en werd fullprof bij Roma, Altamura, Firenze en Napoli. In 1997 ging ze in Brazilië voor Curitba spelen waarmee ze Braziliaans kampioen werd. Ze groeide uit tot één van de beste passers ter wereld en werd een bepalend gezicht bij Oranje. De Nederlandse volleybalsters ontwikkelden zich begin jaren negentig van B-ploeg tot A-land. Boersma werd als aanvoerster van Oranje zesde en vijfde op de Olympische Spelen van 1992 en 1996, de enige twee deelnames ooit van de Nederlandse vrouwenploeg. In 1991 won ze met Nederland zilver op het Europees kampioenschap en vier jaar later was er als aanvoerster goud op het Ek in de Arnhemse Rijnhal. Drie jaar later speelde Boersma in Japan haar laatste interland. Met 403 interlands was ze zes jaar lang recordinternational. Hierna was de speelster met Marrit Leenstra nog enkele jaren actief in het beachvolleybal. Na haar actieve volleybalcarrière was Boersma nog assistent-bondscoach van het Nederlands vrouwenteam, onder coach Angelo Frigoni.
Na jaren in Italië, is Boersma sinds anderhalf jaar weer terug in Nederland. Ze ging direct op zoek naar een nieuwe uitdaging en die vond ze natuurlijk in haar favoriete sport. ,,Het volleybal heeft mij veel gegeven en gebracht en nu wil ik heel graag iets terug doen voor de nieuwe generatie sporters.”
Global Sport and Study
Samen met Richard Regeling richtte Boersma het bedrijf ‘Global Sport en Study’ op. Met deze onderneming helpt het duo jonge sporters om met een sportbeurs naar Amerika te gaan om daar te sporten en te studeren. ,,Veel atleten hebben als doel om in het nationale team te eindigen en zijn teleurgesteld als dat niet lukt, hierbij vergeten ze dat er nog veel andere, uitdagende mogelijkheden zijn. Een studie volgen in de Verenigde Staten met een sportbeurs is er één van maar je kan ook een sabbatical jaar combineren met sporten in het buitenland.”
Boersma vervolgt: ,,In Nederland is het vaak heel lastig om een universitaire studie of HBO opleiding te combineren met bijvoorbeeld 20 uur trainen en sporten per week op hoog niveau. In Amerika is dat op een universiteit of een (Junior) College wel mogelijk. De combinatie van sporten en studeren wordt heel goed begeleid door de universiteiten of colleges. Het is heel gewoon om ’s ochtends om 06.00 uur al te beginnen met krachttraining, daarna een paar uur trainen met de bal en dan om 10.00 uur weer plaats te nemen in de schoolbanken.”
Op tijd beginnen
Het voordeel van het studeren in Amerika met een sportscholarship is dat je geen tijd hebt om je eenzaam te voelen omdat je deel uitmaakt van een team waarmee je het hele jaar door op hoog niveau traint, speelt, eet en slaapt. Je wordt op sportief vlak beter maar ook je schoolresultaten worden niet vergeten. ZIjn deze niet op het gewenste niveau, dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat je een week op non-actief gesteld wordt om aan je schoolresultaten te gaan werken.
,,Het zoeken naar de juiste universiteit die bij jou past is een tijdrovende klus,” weet Boersma. En zij adviseert: ,,Begin dus op tijd als je interesse hebt om in de Verenigde Staten te gaan studeren, twee jaar voor je eindexamen is echt niet te vroeg om eventuele mogelijkheden al uit te zoeken. De coaches zijn nu al bezig om te de teams van 2018 samen te stellen. Wil jij ook het een en ander weten van studeren in Amerika, neem dan een kijkje op mijn website.”
Volleybal voor kinderen
Samen met haar zus Inge organiseert Cintha trainingen op basisscholen die worden afgesloten met een scholentoernooi. Op deze manier laten de zussen jonge kinderen op een leuke manier kennis maken met CMV Volleybal en tonen dat het een toegankelijke sport is voor zowel jongens als meisjes.