Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Vrouwenvoetbal in de VS veel verder

Vrouwenvoetbal in de VS veel verder

Vrouwenvoetbal in de VS veel verder door gelijkheid en traditie, kan Nederland nog bij internationale top aansluiten?

Bron: www.detwaalfdevrouw.nl

In onze wekelijkse column besteden we aandacht aan vrouwenvoetbal over de hele wereld. Keken we vorige week nog naar het speelniveau in Nederland en moesten we constateren dat ons land achterbleef op de internationale top, dan nemen we deze week juist die internationale top onder de loep.

En zo kom je al snel uit bij de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de oceaan is de vrouwelijke tak van sport namelijk veel aantrekkelijker dan de mannelijke. En deze constatering is allesbehalve subjectief! Zo won het nationale vrouwenteam afgelopen zomer in Canada namelijk voor de derde keer een wereldkampioenschap én eindigde het zelfs nog nooit buiten de top drie als deelnemend land aan een eindronde. Hoe anders is het succes van de mannelijke ploeg waar het hoogtepunt het bereiken van de kwartfinales in 2002 (WK in Japan & Zuid-Korea) was.

Omdat de sportcultuur in de VS heel anders is dan die in Nederland, is het eigenlijk vrij lastig om ons land te vergelijken met de VS. Toch wagen we een poging om tenminste uit te leggen waaróm het Amerikaanse nationale team zo goed is. De fundering rust voor een groot deel op een wet (Title IX, red.) die in 1972 werd aangenomen en ervoor zorgde dat er op het gebied van educatie niet meer op basis van geslacht mocht worden gediscrimineerd. Dankzij deze wet werden scholen en universiteiten zodoende gedwongen om evenveel geld te investeren in zowel de mannelijke als de vrouwelijke takken van sport. Hierdoor kregen vrouwen gelijke kansen én een gelijk budget om hun sport te beoefenen. Met name het vrouwenvoetbal heeft hier ontzettend van geprofiteerd.

Mede dankzij deze wet is de VS is een van de eerste landen geweest waar vrouwenvoetbal een vaste plek kreeg in de gemeenschap. De sport werd onderdeel van de opvoeding en mede hierdoor kwamen overal in het land opleidingscentra of werden scholen opleidingsinstituten. Ook de rol die sport in de Amerikaanse samenleving speelt heeft bijgedragen aan het succes van het vrouwenvoetbal. Zo zijn de belangrijkste opleidingscentra eigenlijk de universiteiten. Universiteiten verstrekken beurzen aan talenten, nemen deel aan een zware nationale competitie (NCAA) en leveren al jaren speelsters aan bij het nationale team. Deze opleidingsstructuur is geenszins te vergelijken met die in Nederland, waar studeren geen privilege, maar eerder een recht is. De focus ligt bij ons niet op het verkrijgen van een beurs door uit te blinken in een sport, want er is geen universitaire competitie. In Nederland staan sport en educatie vrijwel los van elkaar. Wij moeten het hebben van de jeugdopleidingen binnen voetbalclubs, daar ligt de mogelijkheid om juist die sportieve opleiding te verzorgen. Maar op het gebied van meidenvoetbal zijn die opleidingen, door een gebrek aan financiële middelen, te beperkt. We zijn afhankelijk van investeerders die geld willen pompen in het vrouwenvoetbal, een ‘markt’ die het tot nu toe continu lijkt te verliezen van de al gevestigde en winstgevende mannelijke tak.

De structuur en traditie van een land verander je niet zomaar en is ook niet iets dat we moeten willen veranderen. Feit blijft wel dat we inmiddels een achterstand van tientallen jaren hebben opgebouwd op landen als de VS én deze achterstand zonder financiële middelen en visie niet snel zullen inlopen. Door te investeren in jeugdopleidingen en opleidingscentra door het hele land kunnen we in ieder geval een begin maken. Dit komt het niveau in competities alleen maar ten goede waardoor jeugdige speelsters op hun achttiende al zoveel verder zullen zijn dan de speelsters van nu. Gebrek aan visie en plannen is er in ons land niet, gebrek aan geld wel. Mocht je je in dit onderwerp en/of in de toekomst van het vrouwenvoetbal interesseren, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Vrouwenvoetbal 3Hoek, een landelijke werkgroep die zich inzet voor de duurzame  ontwikkeling van meiden- en vrouwenvoetbal. Wij, van De Twaalfde Vrouw, hebben in ieder geval alle vertrouwen dat ook het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland eenzelfde positieve ontwikkeling kan doormaken als in de VS.

Salarissen voetbalsters onder de loep
Volgende week nemen we de salarissen van speelsters onder de loep. Hierbij kijken we niet alleen naar het verschil tussen mannen en vrouwen, maar vooral ook naar het verschil tussen landen. Welke competitie betaalt nou ‘goed’ en is dit ook een afspiegeling van het niveau?

 

Leave a Reply